joi, 7 august 2008

Cine vrea fotbal adevarat sa ridice mana sus!

"Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la campionatele sanatoase din Europa, la viteza cu care se joaca acolo fotbal, la asezarile indraznete pe teren a jucatorilor, la fair play-ul declaratiilor antrenorilor si a sefilor de club, parca-mi creste inima de bucurie."
Si cand imi revin din visare, intru si eu pe siteurile de sport romanesti, si ce vad?
- Antrenori incompetenti
- Arbitri corupti
- Sefi de club cu gura cat shura
- Fotbal lent si jucatori fara vlaga si imaginatie
- Scandaluri peste scandaluri
- Valize, brichete
- Iar scandaluri
- Mai multe scandaluri
Intr-un cuvant: MIZERIE
Chiar e imposibil sa avem si noi un fotbal adevarat? Sa vedem spectacol pe teren? Sa vedem fair play pe teren si in afara terenului, si sa dispara tzigania?
Raspunsul este DA, e imposibil, cel putin pentru moment. Fotbalul nostru e bagat prea adanc in noroi ca sa poata sa mai fie scos repede de acolo. Pana nu se schimba generatiile nu avem ce face. Pur si simplu nu avem ce face, trebuie sa ne rezumam la a privi consternati cum se apuca patronii sa se injure LIVE la tembelizor si sa se ameninte unul pe altul, totul in contextul in care toata lumea stie ca meciul direct dintre echipele lor va fi un meci de tot rahatul, indiferent de cine va castiga.
Si mai mult, nu e destul ca patronii si presedintii de club se tziganesc ca la corturi, dar si mass-media romaneasca ii incita. Fereasca Dumnhezo! Iau fraze dintr-o declaratie si BANG! o transforma intr-un "Atac SOC la adresa lui X-ulescu!". Si asta o fac nu numai cu patronii de cluburi (care sunt cei mai cocosi dintre toti), ci cu absolut toti cei care sunt implicati in fotbal.

De exemplu: Gigi Berbecali si Lacatus. Interviu cu Berbecali:
"Domnule Becali, daca Lacatus pleaca de la echipa, la ce antrenor veti apela?"
"Nu pleaca Lacatus niciunde, sunteti nebuni? Lacatus va sta cat va vrea el la Steaua"
"Dar totusi, in caz ca pleaca..."
"Daca pleaca, nu stiu, voi cauta un antrenor bun."
"Cum ar fi..?"
"Hai lasati-ma in pace, nu stiu, nu m-am gandit inca."
"Ar putea fi Dan Petrescu?"
"Da, de ce nu? Ar putea fi Dan Petrescu. E un antrenor bun si e si stelist..."
"Multumim"

BANG apare stirea peste tot, la TV, in ziare, pe siteuri:
"Gigi Becali il cheama pe Dan Petrescu la Steaua ca sa inlocuiasca 'Fiara'!"

Vedeti cum se creeaza artificial un scandal?! Simplu, foarte simplu. Scandal si presiune la o echipa.

Dupa aceea, ziaristii il asalteaza pe Lacatus: "Gigi Becali a spus ca vrea sa va inlocuiasca cu Dan Petrescu. Cum comentati aceasta afirmatie?". Bietul Lacatus ce sa mai zica?

Asta a fost doar un exemplu. Ziaristii fac treaba asta cu orice echipa, in momentul in care ei considera ca nu au destul material pentru stiri.

Mizeria din fotbalul romanesc trebuie sa se opreasca, incepand de la patronii de cluburi si terminand cu mass media! Daca vor continua in halul asta, se alege praful de "regele sportului", si ne apucam de urmarit campionate de crichet si curling!